Saltar al contenido

La prevenció dels abusos sexuals infantils. Tallers dins de les aules.

  imatge decorativa

  La prevenció dels abusos sexuals infantils

  De la mà de la  Fundació Vicki Bernadet, a  l’AFA hem programat 4 actuacions que treballaran la visibilitat, conscienciació i donaran eines per prevenir situacions de violència sexual infantil i les relacions abusives. 

  Dins de les aules es faran tres tallers adreçats a les classes de 2n, 4t i 6è. Els tallers es repetiran el curs vinent per tal que tots els infants de primària (els que durant aquest curs fan 1r, 3r i 5è) en tinguin accés. Les activitats es realitzen dins l’aula de referència del grup i amb la presència de la tutora o tutor del grup. Per a famílies, organitzem un altre taller que s’enfocarà a prevenir la relacions abusives.

  La prevenció de les relacions abusives.
  Taller per a famílies

  L’activitat pretén donar a conèixer la problemàtica de l’abús sexual infantil a les famílies dels infants i joves, ja que, malgrat que afecta un volum molt alt de la població infantil, continua essent molt  desconeguda. Partint de la idea que «no es pot prevenir allò que no es coneix», el taller pretén donar eines per a la prevenció i la detecció de l’abús sexual a les persones més properes als infants i adolescents: els seus pares, mares, avis, àvies i/o tutors legals.

  El taller està adreçat a mares, pares i familiars d’infants de qualsevol edat i té per objectius identificar possibles situacions de risc i tenir les eines per poder superar-les, així com donar orientacions per millorar la detecció i la prevenció de l’abús sexual infantil des de la quotidianitat. 

  El taller La prevenció de les relacions abusives per a famílies va tenir lloc l’11 de desembre. Llegiu el resum

  Tallers programats a les aules

  Activitat a 2n. Abordarà alguns dels elements protectors enfront de l’abús sexual infantil, com ara el consentiment, la identificació de les relacions abusives, les parts íntimes, el respecte al propi cos i al cos dels altres, així com la importància de demanar ajuda i explicar les coses a persones adultes de confiança.

  Activitat a 4t. Treballarà els diferents elements que envolten l’abús sexual  infantil: els secrets, les emocions, les parts íntimes i la necessitat de demanar ajuda i d’explicar les coses a persones adultes de confiança.

  Activitat a 6è. Treballarà l’abús sexual infantil a partir de situacions quotidianes que tenen a veure amb el traspàs dels límits, situacions confuses i generació de sentiments contradictoris. Aquest taller pretén dotar l’alumnat d’eines perquè pugui identificar situacions abusives i demanar ajuda a persones de confiança. La identificació de les persones de confiança i el traspàs dels límits són els dos elements principals que s’hi treballaran.

  El projecte "Tallers en família"

  L’eix principal de treball del projecte «Tallers en família» per aquest curs és la prevenció dels abusos sexuals infantils.  Per a desenvolupar aquest eix de treball hem organitzat una sèrie d’activitats comptant amb la col·laboració de la Fundació Vicki Bernadet, entitat de referència a escala internacional que treballa des de l’any 1997 en l’atenció integral, prevenció, formació i sensibilització dels abusos sexuals infantils.

  L’abús sexual infantil és una de les pitjors formes de violència contra els infantis i, a més, té una gran incidència. Segons el Consell d’Europa, entre el 10 i el 20% dels infants pateixen abusos sexuals durant la infància, sense distinció de classes socials ni origen. L’impacte d’aquesta realitat s’estén en el temps, de manera que esdevé un assumpte de salut pública global. 

  L’escola és un dels espais més importants a l’hora de detectar situacions que amenacen el benestar i el desenvolupament dels infants i respondre-hi. Els centres educatius han d’assegurar un ambient segur per als nens i nenes i han de poder seguir de prop la seva evolució i notificar a les autoritats pertinents l’existència de qualsevol situació de vulnerabilitat.

  Les escoles són efectives perquè poden implementar programes educatius sistemàtics adaptats a les diferents edats i nivells cognitius dels infants.

  A més a més del treball preventiu, els equips docents tenen un paper important a l’hora d’identificar possibles casos d’abús sexual infantil, ja que, tal com evidencia la recerca, són les persones adultes de fora de la xarxa familiar a qui els infants més fàcilment poden confiar una revelació d’aquest tipus.

  Fundació Vicki Bernadet (2023)

  El curs passat, la Comissió d’Activitats de l’AFA va engegar el projecte «Tallers en família», adreçat a fomentar valors i hàbits saludables en els diferents àmbits de la vida dels infants i el seu entorn.  Enmarcats en aquest projecte, es van dur a terme diferents tallers i activitats divulgatives, tant per a famílies com a per als infants. Entre elles, van destacar especialment els tallers de primers auxilis i reanimació cardiopulmonar que es van impartir a tots els infants de l’escola dins de l’horari lectiu.  Enguany, tornem a col·laborar amb l’escola amb nous tallers en horari lectiu, finançats per l’AFA amb el suport de l’Ajuntament de Viladecans.  

  × L'AFA al Whatsapp!