Els contes que expliquem o que llegeixen els nostres infants no són només històries per entretenir. Van molt més enllà de ser eines per treballar la lectura i l’aprenentatge del llenguatge. Els relats configuren el nostre món.
Sovint prenem decisions basant-nos en les emocions. Quan un relat ens impacta, el recordem fàcilment, costa poc recuperar-los de la memòria, el fem nostre i l’incorporem a la nostra manera de veure el món. A partir d’aquí, contribueix a guiar les nostres percepcions de la realitat, influint en les nostres percepcions, pensaments, sentiments i comportaments. Els relats poden ser una eina amb un alt poder d’influència.
Posarem alguns exemples. Les principals religions no es van basar en una sèrie de fets comprovables per a convèncer, sinó que van explicar un relat que per a molts és, encara avui, una guia de comportament per a la vida. Aquest poder de persuasió dels relats l’experimentem totes i tots cada dia amb la publicitat i els mitjans de comunicació.
Durant la infància, aquest poder de persuasió i influència pren una especial rellevància perquè no tenim la capacitat crítica per interpretar allò que ens expliquen. Només cal pensar en la quantitat de personatges màgics «reals» que formen part de la vida dels nostres infants i que, malauradament, “desapareixen” quan ens fem grans.
Durant els primers anys de vida, les històries passen a formar part del nostre imaginari i configuren el nostre món sense que ens qüestionem si aquestes històries amaguen valors positius o negatius.
Fa poc dues nenes de 5 anys comentaven emocionades que havien vist Harry Potter i una d’elles li preguntava a l’altre “¿Tú quién eres? ¡Yo Harry!”. Els infants no veuen, no llegeixen, no escolten les històries, les viuen. Les fan seves, es fiquen a dins i les recreen.
El projecte Llibres amb valor
Des de l’AFA hem triat una data tan significativa com Sant Jordi per contribuir a fer que els relats que envolten els nostres infants transmetin valors com la igualtat, la inclusió, el civisme, el respecte…
Per a fer-ho, hem engegat el projecte Llibres amb valor, que ha rebut una petita subvenció per part de l’Ajuntament i que compta amb l’aprovació i la participació de l’escola. L’AFA destinarà, així, un pressupost d’uns 1.200 Euros per la compra d’uns 90 títols per a tots els cicles educatius. En la selecció de títols ha participat l’equip docent i l’AFA basant-se en recomanacions de persones i entitats expertes en literatura infantil respectuosa. La compra de llibres es tancarà amb negocis de proximitat per fomentar el comerç local.
Durant les pròximes setmanes anirem compartint algunes de les obres que hem seleccionat.
Me gusta mucho este proyecto..
En clases de inicial cada semana se llevan un libro y fomenta la lectura.
Esta genial. Gracias
Me parece una idea fantástica y una gran labor. Gracias por contribuir a la educación de nuestros hijos.
Endavant!!! És un projecte molt maco, Moltes gracies per fer-ho possible!