Saltar al contenido

La Mediterrània i les «fake news»

radio, old, retro

Una reflexió sobre com ens comuniquem les famílies a l’escola 

Les delegades de les classes fan una gran feina, entre d’altres, mantenint informades les famílies. Mai podrem agrair suficientment la tasca que fan. De forma voluntària dediquen part del seu temps a fer d’intermediàries entre les famílies i l’escola, i també entre les famílies i l’AFA. Tot plegat, una feina molt poc agraïda.


A més a més, les comunicacions de l’AFA i de l’escola sovint coincideixen en el temps i hi ha dies en què els grups de whatsapp bullen d’activitat. És fàcil tenir la sensació que estem sent bombardejats amb comunicats. I és que la comunicació entre les famílies és de les qüestions més complexes de gestionar. La diversitat de mitjans actual ha configurat un ecosistema de dispositius, xarxes i grups de conversa que multiplica els canals pels quals ens arriben els missatges.


Des de l’AFA treballem per reduir els missatges de whatsapp als mínims imprescindibles per mantenir les famílies informades. De la mateixa manera, intentem fer missatges curts que continguin només la informació necessària perquè siguin ràpids de llegir.
De vegades eliminem les fórmules de cortesia tradicionals de les comunicacions, i ho fem precisament per concretar al màxim el missatge, però també per adaptar-lo al mitjà que fem servir. Perquè no mirem Whatsapp com mirem Facebook, o com llegim un escrit; des de l’AFA intentem adaptar el missatge al mitjà.

phone, old, year built 1955

També estem buscant un sistema que permeti comunicar-nos amb les famílies que no formen part dels grups de whatsapp de les classes, evitant duplicitats de vies per no contribuir a l’augment del «bombardeig». Amb el temps trobarem la manera de fer-ho fàcil per tothom, però de moment, ho fem intentant molestar poc… lo justo y necesario 🙂


De la mateixa manera, som conscients que en l’escenari comunicatiu actual, globalitzat, interconnectat i de consum immediat, la saturació informativa ajuda a que notícies sense contrastar agafin força. Tothom hem sentit parlar de les fake news.
I podem pensar que aquest fenomen està lluny de la vida a l’escola, però el fet és que aquest fenomen es pateix de forma intensa a qualsevol comunitat, inclosa la Mediterrània. Perquè això que ara té un nom anglès i surt a totes les notícies, abans es deia rumorologia.

És cert que les fake news tenen una dimensió social molt important, però, a diferent escala, estem parlant del mateix. Perquè un rumor és una informació sense contrastar. Un rumor és un m’han dit, m’han explicat, he sentit, he llegit en algun lloc, m’han comentat, a mi em sembla que… Un rumor és, gairebé sempre, una fake new. Als grups de whatsapp els rumors agafen força perquè la informació escrita té més força. El missatge escrit ens sembla sempre més legítim que les paraules dites que es pot emportar el vent. I davant d’un rumor podem ignorar la informació o bé intentar evitar que es faci «bola». Des de l’AFA preferim ignorar aquells rumors que no tenen una font fiable. Però davant d’aquells que generen alarma social ens veiem obligats a intentar aturar-los. 


Per això, als grups de difusió demanem que no es traslladin rumors als whatsapps de les classes. Abans de plantejar un problema greu que generarà alarma dins la comunitat educativa, és necessari comprovar que el què s’està exposant prové d’una font d’informació fidedigna i, sobretot, que es pot contrastar.

fake news, hoax, press

A l’AFA sempre hem atès a totes les persones que s’han adreçat a nosaltres. No hi ha cap missatge pendent de respondre i totes les respostes sempre es donen en to cordial i amb el màxim respecte. Perquè no pot ser d’una altra manera, perquè la nostra missió principal és representar les famílies, i per representar-les, les hem d’escoltar, a totes sense excepció, però molt especialment a les famílies sòcies, que són les que mantenen l’entitat viva.

I per descomptat, tothom té dret al desacord i a plantejar queixes, i és recomenable fer-ho als fòrums adequats, davant els responsables del greuge. Per sort, la gran majoria de les informacions que afecten l’escola i els nostres infants es poden contrastar molt fàcilment. Des de l’AFA escoltem i donem resposta sempre. Fins i tot si el tema no és directament competència de l’AFA, intentem assessorar sobre les vies adequades per obtenir la informació o els resultats que es demanen.
Possiblement algunes respostes no agradin, perquè sovint hi ha temes sobre els que no podem actuar de forma directa i perquè escoltar no implica necessàriament estar d’acord. Però sempre podreu contrastar la informació que us arribi i resoldre els dubtes que us generi. 
A l’AFA estem, a més a més, oberts a comentaris i crítiques. Fa pocs dies hem demanat l’opinió de totes les famílies de l’escola. No ens fa por la crítica, ens ajuda a millorar. 

Acomiadem aquesta primera entrada donant-vos les gràcies per la paciència, reiterant aquest agraïment a les delegades i, finalment, convidant-vos que ens demaneu per mail o per whatsapp els canals per al qual voleu rebre les comunicacions de l’AFA. Així podrem anar adaptant-nos a les necessitats de cada família.
Seguirem treballant per evitar la saturació informativa… i les fake news.

Recomanació: Maldito bulo, un servei per contrastar rumors i missatges virals

magnifying glass, facts, examine

Maldito bulo és una web que treballa per erradicar les fake news. No només contrasten i desmenteixen (o confirmen) tot allò que ressona a les xarxes, sinò que contrasten també missatges que arriben per whatsapp o per mail i que es converteixen en virals. 
Us recomanem que feu una ullada!

https://maldita.es/malditobulo/

També els podeu seguir a xarxes socials i fins i tot enviar les vostres consultes per whatsapp.  

Imatges: Pixabay

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

× L'AFA al Whatsapp!