L’estiu en temps de Covid

Com molts de vosaltres ja sabeu, des de l’AFA Mediterrània aquest any no organitzem casal d’estiu. La decisió es va acordar en junta mesos abans de que la crisi del Covid esclatés i comencés el confinament. El motiu era que durant aquest estiu a l’escola hi haurà obres i, per tant, no podem organitzar activitats al centre.

Durant algunes setmanes es va valorar la col·laboració amb altres AMPAs del municipi per oferir a les famílies un casal que satisfés les seves necessitats de conciliació durant l’estiu i, alhora, suposés un espai lúdic i d’aprenentatge per als infants. Però el 12 de març va canviar tot.

A l’AFA hem estat informant-nos de l’evolució de tot plegat, però, com ha passat amb l’escola i amb moltes altres instàncies, les informacions arribaven abans per la premsa que pels canals oficials. Val a dir que en la majoria d’ocasions no s’ha pogut informar perquè no hi havia cap informació. Entre d’altres coses, perquè hem viscut una situació sense precedents i les conseqüències s’han notat a tots els nivells.

Les morts, el nombre de contagis, la saturació de la sanitat pública, el confinament, la falta d’informació, la incertesa… Les primeres setmanes van ser molt difícils per tothom. I tot i que des d’aleshores han canviat algunes coses i la situació ha millorat molt, encara no podem parlar de normalitat… ni de nova normalitat.

Les restriccions varien cada dues setmanes i, amb la previsió d’entrada en la fase 3 a finals de juny, ja s’estan organitzant activitats d’estiu al municipi. Des de l’Ajuntament van fer una enquesta per valorar les necessitats de les famílies en aquest sentit.

A la Mediterrània, van respondre a l’enquesta 47 famílies, de les quals 30 van indicar que volien i/o necessitaven activitats d’estiu per als seus infants.

Des de l’AFA ens reunim (virtualment) amb l’Ajuntament de forma periòdica des de fa setmanes per compartir informació, inquietuds i necessitats, i també estem en contacte permanent amb altres AMPAs per mirar de trobar solucions per aquestes famílies.

La situació encara és incerta perquè els casals només es poden organitzar si es garanteixen les condicions que marquin les autoritats pel que fa a ràtios, espais, equips de protecció, garanties sanitàries, etc.

Tot plegat configura un escenari força complex que suposarà un gran esforç d’organització i gestió per part d’empreses, entitats, Ajuntament i AMPAs. Des de l’AFA Mediterrània us anirem informant de les novetats que es produeixin a mida que ens arribin i us assessorarem en allò que necessiteu.

Per últim, volem acabar amb una reflexió. Ningú més que les famílies amb infants volem tornar a la normalitat. Volem veure als infants córrer, compartir i jugar, abraçar-se i saludar-se com ho feien abans d’aquest desastre.

Però per sobre d’aquest desig volem tenir la seguretat i la confiança de que els nostres infants estan segurs, en tots els escenaris de la seva vida. Que la pandèmia està controlada i que el risc de contagi és cero. I mentre això no sigui així o mentre no hi hagi tractament o vacuna per a aquest virus, entenem que hi ha riscos que “hem d’assumir”.

També entenem que aquesta pandèmia tindrà repercussions econòmiques brutals i que l’economia s’ha de reactivar més aviat que tard. En aquest sentit, confiem en les autoritats i en que s’està fent el que cal fer. Però som moltes les famílies que no entenem que a una terrassa puguin reunir-se 10 persones i dins d’un aula els infants hagin d’estar a 2 metres.

Creiem que les escoles no han de ser la solució a les dificultats de conciliació que esdevenen dels horaris laborals de les mares i els pares.

Des de l’AFA defensem la lluita perquè la conciliació familiar esdevingui una prioritat en l’agenda política. Que conciliar no sigui una paraula que surt en les lleis i que difícilment es pot aplicar. Potser si la convertim en una prioritat, evitem que en situacions tan dramàtiques com la que estem vivint, els infants tornin a ser els grans oblidats.

Imatges: Pixabay

Etiquetas:

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.