Saltar al contenido

El curs més estrany de la història

Falten pocs dies perquè comenci el curs escolar, possiblement el més estrany dels que ens tocarà viure mai.

En aquest sentit, les famílies tenim neguits, incerteses i pors que són totalment legítimes perquè el dret fonamental a l’educació es troba afectat pels riscos que pateix el dret fonamental a la protecció de la salut.  

No obstant, també sabem que les possibilitats de contagi es redueixen al mínim si seguim 3 normes bàsiques i per això hem ensenyat als nostres infants a posar-se correctament la mascareta, a rentar-se les mans sovint, a no tocar-se la cara, i a mantenir la distància de seguretat.

Durant l’estiu la gran majoria dels infants han compartit espais i jocs amb amigues i amics i amb família propera, mantenint el contacte amb grups petits i tancats. I gairebé totes ens hem relaxat una mica, gaudint de pessics de l’antiga normalitat quan estàvem amb persones de confiança (abraçades, petons…).

Ara els infants passaran a compartir espais comuns amb d’altres que no han format part d’aquest entorn de confiança. Infants que comparteixen espais amb persones que no coneixem, amb altres cercles socials… Això ens obliga a posar-nos novament en alerta.

 

Què podem fer les famílies?

La comunitat científica no es posa d’acord sobre si els infants són o no vectors potents de contagi. Però tothom té clar que les persones adultes encomanem la malaltia amb una facilitat esgarrifosa, i que correm el risc de patir-la amb diferents nivells de gravetat que poden, fins i tot, significar la mort. La protecció dels grups de risc, de la nostra família i de l’escola, comença per la responsabilitat que tenim tots i cadascú de nosaltres.

És en aquest sentit que des de l’AFA volem fer un petit recull de les normes bàsiques, amb informació actualitzada i amb alguns aclariments que poden ser de molta utilitat davant la gran quantitat d’informació a la que ens enfrontem.

Les mascaretes

Recordem que amb l’ús correcte de la mascareta nosaltres protegim els demés i complim així amb l’objectiu principal del seu ús, protegir a la població en general del risc de contagi. 

En parlar de protecció ens referim a la que nosaltres oferim als demés quan portem la mascareta ben posada. 

Hi ha diferents tipus de mascaretes, però no totes compleixen tots els requisits ni serveixen pel mateix. 

Les que hem d’usar la població en general són:

  • Màscaretes higièniques: Poden ser reutilitzables (de tela) o d’un sol ús (semblants a les quirúrgiques), però totes han d’estar homologades. No serveixen les elaborades a casa, han de tenir filtre i seguir la normativa nacional UNE0064 o UNE0065 o, a nivell europeu, la norma CWA17553. La filtració bacteriana ha de ser superior al 90%.  En el cas de les reutilitzables cal rentar-les segons indicacions del fabricant. 
  • Màscaretes quirúrgiques: Han de seguir la norma UNE EN 14683 i portar el marcatge CE. Són d’ús únic de 4 hores. 
 

També existeixen les màscaretes FFP2, KN95, i FFP3, però només han de ser usades per professionals sanitaris per evitar el contagi de pacients, i en pacients de risc elevat, com malalts immunodeprimits o oncològics.

La millor manera de triar una mascareta és assegurar-se que compleix amb les normes indicades, perquè aquestes estableixen els requisits mínims de protecció que marquen les autoritats sanitàries.

Recordeu que és igualment important manipular-les i guardar-les correctament:

Distància social i rentat de mans

Aquestes dues mesures bàsiques persegueixen evitar el contacte amb el virus, per tant, el contagi. Durant el confinament vam comprovar com la distància social (l’aïllament, en aquell cas), va ajudar a reduir la corba de contagis. 

Per això, mentre duri la pandèmia hauríem de reduir la nostra vida social als mínims imprescindibles, i mantenir sempre que ens relacionem amb persones que no formen part del nostre nucli de convivència, la distància social d’un metre i mig com a mínim.

Pel que fa al rentat de mans, cal que es faci correctament perquè sigui efectiu i això amb els infants sovint resulta complicat. Us recomanem fer ús d’alguna cançó que hagin de cantar per assegurar-vos que el rentat dura el temps necessari per desinfectar la pell. 

Us deixem un vídeo adreçat als i a les més petites de la casa. 

L’AFA també vol agrair la feina que els i les professionals de l’educació de l’Escola Mediterrània estan fent, no només per garantir la seguretat sanitària a l’escola, sinó per garantir que els infants gaudiran de la seva educació de la forma més normalitzada i engrescadora que aquest escenari estrany els hi permeti i amb els limitats recursos amb els que compten.

Per acabar volem convidar a la reflexió, però aquest cop no a les famílies, sinó a les autoritats responsables de prendre les decisions que ens afecten a totes nosaltres. La pandèmia ens va canviar la vida el 12 de març. Poc temps després ens van confirmar que l’escola no tornaria fins el setembre, i que ho faria de forma molt diferent, envoltada pel risc sanitari. I ara ens trobem que a pocs dies d’iniciar el curs continuen arribant instruccions i publicant-se protocols que mai semblen definitius. 

L’abandonament de la infància ha estat flagrant. El primer que va tancar va ser l’escola, l’últim que van obrir van ser els parcs infantils. Amb l’experiència viscuda, la falta de previsió i de recursos que estem patint només s’enten des del total menyspreu a les necessitats bàsiques específiques de la infància i, en aquesta ocasió també, des de la manca de respecte cap a l’exercici professional del cos docent responsable de la seva educació.

Què és necessari perquè les prioritats polítiques es posin en línia amb les necessitats socials? Malauradament, sembla que una pandèmia mundial no és suficient.

Per l’elaboració d’aquest article s’han consultat documents oficials del govern i s’ha comptat amb la col·laboració de professionals sanitaris en actiu.

 

Imatges: Freepik

Etiquetas:

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

× L'AFA al Whatsapp!