Saltar al contenido

Valoració de l’espai migdia de l’Escola

Compartim amb vosaltres la valoració de l’Espai Migdia, feta per les famílies, l’AFA, l’Agència de Salut pública i la Comissió de Menjador.

Valoració de les famílies (portes obertes espai migdia)

Van accedir a les portes obertes un total de 25 famílies, entre un 15 i un 20% del total de famílies usuàries.

Valoració del servei (0 gens d’acord – 5 totalment d’acord)

  • La informació i comunicació rebuda sobre les portes obertes ha estat adequada: 4,67
  • La informació rebuda durant la visita ha estat adequada:  4,78
  • L’organització del servei d’àpats per als infants m’ha semblat adequada: 3,89
  • L’acompanyament del personal als infants m’ha semblat adequat: 3,89
  • L’ambient durant els torns del dinar dels infants m’ha semblat adequat: 3
  • El dinar m’ha semblat saludable: 4
  • Les activitats organitzades per als infants m’han semblat adequades: 3

Millores fetes arran de la valoració i suggeriments rebuts durant les portes obertes.

  • Nova organització dels torns. Els infants de 6è dinen a les seves aules i s’ha alliberat el segon torn de menjador. També hi ha hagut una reorganització del personal assignat als grups per tal d’ajustar-los a les necessitats d’aquests.
  • Les amanides vindran amb enciam i dos complements més. La coordinadora disposarà de vinagre i sal per amanir una mica més alguns plats. 
  • Es treballa perquè els menús mensuals tinguin menys repeticions de plats

 Valoració de l’AFA

El neguit principal de les famílies rebut per l’AFA és que els infants mengen poc perquè no els agraden els sabors. És un neguit legítim i comprensible, perquè per als infants ha suposat un canvi important i està costant que s’adaptin als nous menús.

Si comptem l’esmorzar, el dinar, el berenar i el sopar, els nostres infants fan 28 àpats a la setmana. D’aquests, un màxim de 5 els fan al menjador escolar. És habitual, doncs, que els infants notin molta diferència entre els sabors de casa i de l’escola, perquè aquests són una minoria i al paladar li costa més acostumar-se.

Per la seva banda, tant les famílies que van venir a les portes obertes, com la direcció i l’equip docent usuari habitual del servei, i que menja els mateixos àpats que els infants, han valorat positivament la qualitat dels menús.

Quan parlem de sabors, és impossible donar resposta als gustos i preferències personals de cada infant o família. En aquest sentit, decidir què es pot incloure i què no es pot incloure dins d’un menú infantil escolar respon a criteris objectius que són definits per les autoritats sanitàries i de salut pública, en concret, per l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Arran del canvi d’empresa, l’AFA va demanar la revisió del menú de Cuina Justa a través del Programa de Revisió de Menús Escolars a Catalunya (PReME). 

Per valorar la resta d’aspectes relatius al menjador escolar, l’AFA considera cabdal tenir en compte la valoració de la Comissió de Menjador, en què hi participen, a banda de l’AFA, la direcció del centre, l’equip docent, les famílies del Consell Escolar i l’empresa.

Valoració de l’Agència de Salut Pública (PReME)

L’informe elaborat pel Servei de Salut Pública del Baix Llobregat de l’Agència de Salut Pública de Catalunya va determinar que, dels 17 aspectes que es valoren, 14 són positius i 3 es poden millorar. Aquests 3 són els següents:

  • Presència de llegums un mínim de sis vegades al mes en els primers plats, i de sis vegades al mes en els segons plats. Al menú de març tenim 3 plats de llegum de primer i dos plats de llegum de segon.
  • Presència d’aliments precuinats un màxim de dues vegades al mes (canelons, croquetes, crestes, pizzes, arrebossats, hamburgueses de tofu, etc). En el menú de març, dins d’aquesta categoria comptarien la pizza de tomàquet, formatge i orenga, els nuggets vegetals, l’hamburguesa mixta i el lluç arrebossat.
  • Presència de carns en els segons plats un màxim de sis vegades al mes. En el menú de març aquest criteri ja s’ha corregit, i hi ha només 6 plats de carn.

Al final de l’entrada trobareu l’informe complet per comprovar tots els criteris que es valoren com positius.

Conclusions i valoració de la Comissió de Menjador

La Comissió treballa per millorar l’espai migdia de forma integral (àpats, servei, acompanyament, activitats…). En aquest sentit, s’han corregit incidències, s’han millorat aspectes i s’estan aplicant progressivament totes les iniciatives de millora proposades.

Cuina Justa mostra sempre predisposició a resoldre totes les inquietuds i donar resposta a les demandes que arriben per part de les famílies o de la Comissió.

La proximitat i la ràpida resposta de l’empresa, tant del personal a càrrec del servei, com de la professional nutricionista que elabora els menús, suposa un canvi substancial i molt positiu per a les dinàmiques de treball de la Comissió. 

× L'AFA al Whatsapp!