Saltar al contenido

Commemorem el 8M

Reivindicacions del 8M

El 8M és el Dia Internacional de la Dona, una data que commemora la lluita de les dones per la seva participació en la societat i el seu desenvolupament íntegre. 

Algunes dades

Les últimes dades de febrer de 2023 confirmen que a Espanya es manté una escletxa retributiva de prop d’un 20%. Això significa que, de mitjana, les dones treballem gratis dos mesos a l’any. Més enllà del treball remunerat, les tasques domèstiques continuen invisibilitzades i sense cap mena de retribució o reconeixement per part de les administracions. 

D’altra banda, continua la feminització dels sectors laborals més precaris, on les dones  fan tasques menys qualificades, pitjor pagades i amb pitjors condicions laborals. Això esdevé en una escletxa a l’hora de cobrar les pensions de jubilació: de mitjana les dones cobrem un 33% menys de pensió del que cobren els homes.

Els motius d’aquestes escletxes són els estereotips i els rols de gènere que són la base de la desigualtat, i a la que hi contribueix la manca de corresponsabilitat dels homes (4 de cada 5 persones que demanen excedència o reducció per atendre familiars són dones). 

Els rols i els estereotips de gènere també estan a la base de la violència a tots els nivells que patim les dones, no només a la nostra societat, sinó a escala global.  Només per posar uns exemples, l’OMS estima que més de 730 milions de dones (1 de cada 3 aproximadament) ha patit violència física o sexual. Segons l’ONU, durant l’any 2020, 81.000 dones i nenes van ser assassinades, més de la meitat a mans de les seves parelles o familiars. Segons dades d’UNICEF, al 2018 12 milions de nenes van ser forçades a casar-seAlmenys 200 milions de nenes i dones han patit mutilació genital en 31 països on encara es desenvolupa aquesta pràctica. 

El que tenen en comú totes aquestes formes de violència és que són exercides contra les dones, pel fet de néixer donesEls números són aclaparadors i posen de manifest que el 8M no és un dia per celebrar sinó per continuar amb la lluita per visibilitzar la desigualtat de gènere i reivindicar la igualtat efectiva de drets de totes les dones, en tots els àmbits de la vida. 

Activitats per commemorar el 8M 

Des de l’AFA donem suport a la vaga general convocada pel 8M i us animem a assistir a les manifestacions o concentraciones reivindicatives organitzades per associacions feministes per al dimecres 8 de març.

Per la nostra banda, el dijous 9 de març hem organitzat un parell d’activitats adreçades a infants i dones que esperem que us agradin.

 

Contes per reivindicar la igualtat de gènere

 “Contacontes Coeducatiu” a càrrec de Gogara dirigit a nenes i nens. Una proposta divertida per a les criatures, un espai per a la creativitat, la reflexió crítica i la construcció de la personalitat, un espai on gaudir de nous relats que possibilitin l’ampliació de l’imaginari de les més petites propiciant realitats diverses i identificacions més autèntiques i alliberadores. 

Activitat recomanada per a cicle infantil i inicial.

Preu: 10 Euros / Gratuït per a famílies sòcies. Cal inscripció prèvia (formulari al final de la pàgina). 

Places limitades (s’assignen per ordre d’inscripció).

 

Xerrada»No puedo con mi vida»

Xerrada, col·loqui, debat, cafè, estoneta… En definitiva un espai per comparir experiències i xerrar sobre la càrrega que suportem les dones, sovint invisible, i quines estratègies fem servir per viure menys cansades. 

No cal reserva prèvia. 

× L'AFA al Whatsapp!